Bipolar Bozukluk Hastalığı Nedir ?
Bipolar bozuklukta hastalar iki duygu durum arasında gidip geldiğini anlatır. Bir kutup depresyon, diğeri maniktir. Manik dönemde kendine güveni artar, hızlı araba kullanma, şuursuzca çok çalışma, sürekli proje üretme gibi belirtiler olur. Arkadaşlarının gözüyle bakıldığında sanki ortada hastalık yokmuş zannedilir, hasta da kendini hasta hissetmez. Bipolar bozukluk hastalığının ilerlemiş dönemlerinde veya atakları şiddetli yaşayanlarda olmayan sesler duyulur. Bu belirtiler en az 4-7 gün sürerse bipolar bozukluktan şüphelenilebilir.
Hipomani Nedir ?
Hipomani manik dönemi belirtilerinin daha sınırlı görülmesidir. Yani manik evre nispeten hafif atlatılır. Bu dönemde hasta üretkendir, neşelidir, hasta olduğunu düşünmediği için ilaçlarını kullanmak istemez. Hipomaniden sonra mani ve ya depresyon oluşabilir.
Bipolar Bozuklukta Depresyon Dönemi
Depresyon döneminde iştah kaybolur, kişi kendini paçavra kadar değersiz hisseder. Mecali yoktur, yorgunluk ve halsizlik hissi oluşur. Hastalar yalnız kalmak isterler, kimseyle görüşmek istemezler. Bazıları bu dönemde içinde bulunduğu zavallılık psikolojisi ile intihara kalkışır. Uyku problemleri yaşarlar. Uyuyamama veya uyuduğu zaman yarım günden fazla uyuma, yataktan gün boyu çıkmama gibi belirtiler görülür. Bu belirtilerin bipolar bozukluktan kaynaklandığını söyleyebilmek için en az iki hafta sürmesi gerekir.
Bipolar Bozukluk Nasıl Ve Ne Zaman Başlar ?
Hastalık ilk işaretlerini genellikle 20 li yaşlarda gösterir. Ortaya çıkması uzun süren stresli dönemin ardından veya yakın birinin ölümü, uzun süreli ilişkinin sona ermesi gibi hadiseler nedeniyle yaşanan psikolojik travmaların tetiklemesiyle olur. Stres hastalığın nedeni değil tetikleyicisidir. Hastalığın oluşumunda genetik faktörler ve çevresel faktörler etkilidir.
Bu hastalığın kesin bir nedeni yoktur. Bazı sebeplerle beyinin biyokimyasal dengesi bozulur.
Hastalık bazen açık belirti vermeyebiliyor. Veya hastanın normal dışı hareketleri çeşitli davranış bozukluklarına yada içinde bulunduğu çalkantılı ortama bağlanabiliyor. Erkeklerde genellikle 15 ila 35 yaşları arasında başlıyor. Askerlik dönemini kötü geçiren askerler terhis olunca bu hastalığı yaşayabiliyor.
Kadınlarda ise erken evlenenlerde üzerine aldığı sorumlulukları kaldıracak yaşta olmaması nedeniyle bu hastalık başlayabiliyor. Ayrıca gebelik dönemi de hastalığı tetikleyebiliyor.
Genel olarak rastlanılan en sık sebepler ise çocukluk ve ergenlik döneminde veya gençlik döneminde travma geçirmesi veya çözemeyeceği sorunlarla boğuşmak zorunda kalması.
Bipolar Bozukluk Belirtileri
Hastalık mani ile başlarsa kişinin dikkatinin azaldığı görülür. Kendini üstün görmesi, bastıra bastıra konuşması fark edilir. Kontrolsüz davranışları nedeniyle çevresiyle arası açılır. Plansız işler yaptığı için uzun vadede kendine de zarar verir. Neşesini de öfkesini de kontrol altında tutamaz.ğı, çevre ilişkiler öfke bozuk. Psikotik dönemde gerçek dışı düşünceler ve paranoyalar oluşur. Hastaların ortalama olarak yarısı psikotiktir.
Kısacası bipolar bozukluk mani ile başlarsa fark daha kolay edilir. Çünkü mani dönemi kişinin başkalarını rahatsız ettiği gürültülü bir dönemdir.
Hastalık anksiyete veya depresyon ile başlarsa zor fark edilir. Kişinin durgunluğu, mutluluğu, sınav stresi, borç sıkıntısı aşk acısı zannedilir.