Panik Atak Nedir ?

Panik Atak Nedir ?

Panik atak nedir ? Stres yoğun hayatın yan etkisidir panik atak. Gerçek sebebi bilinmese de hırslarının etkisiyle doludizgin yol alırken endişe, stres gibi faktörler nedeniyle aniden ölecekmiş gibi hissetmektir.

Panik Atak Belirtileri

 Panik atak belirtilerinin başında hızlı nefes alma ve çarpıntı gelir. Düzenli nefes alamazsınız, bazen donakalırsınız. Bu hal 30 dakika civarında sürer. Müthiş bir ürperti ve ölüm korkusu hissedilir. Hastaneye gidildiğinde tetkik ve muayeneden hiçbir sonuç çıkmaz. Yani testlere göre sapasağlamsınızdır.

Panik atak terleme ile başlar. Avuç içleri kor gibi yanmaya başlar. Kalp atışları hızlanır, bazılarında kol veya bacaklarda uyuşma görülür. Bazen de yanma hissedilir. Bazen de tam tersine el ve ayaklar buz gibi soğur. Bunlar olurken sebepsiz ve dehşet verici bir korkuya kapılırsınız. Sanki az sonra canınız bedenden çıkıp gidecek gibi düşünürsünüz. Aklını kaçıracak gibi olursunuz. Etrafa saldırmak istersiniz.
Bu belirtiler yaklaşık 30 dakika sürer. Aslında bedenen hiçbir şeyiniz yoktur. Fakat bir kere panik atak geçirirseniz her zaman yeniden olacakmış gibi düşünürsünüz. Ani gelen korku dalgası nedeniyle hızlı nefes alırsınız bu da yukarıdaki şikayetlere neden olur. Böyle bir durumda sakin olmayı başarabilirseniz bu hastalığı da atlatırsınız.

Panik Atak Neden Olur ve Tedavisi Nasıldır ?

Asıl sebebi bilinmese de kişinin o ana dek yaşadığı anksiyete bozukluğu sorunları, stresle başa çıkamaması, düşünmesine rağmen çözüm bulanamadığı kronik sorunlar, yaşadığı travmalar nedeniyle böyle bir hastalığın patlak verdiği düşünülmektedir. Öğrenilmiş çaresizlik, kapana yakalanmış gibi hissetmek panik atakları tetikler.
Kişiye aniden ürperti gelince beyine giden damarlar aniden büzülür. Beyin en fazla oksijen tüketen organımızdır. Beyine oksijen akımının durmaması için alarm zillerini çalar. Ve kişi hızlı hızlı nefes almaya başlar. Bu da vücuttaki oksijen seviyesinin normalin çok üzerine çıkmasına neden olur. Bu da vücudun daha büyük bir alarm vermesine neden olur.
Beyine giden damarların büzülmesi nedeniyle baş dönmesi, uyuşukluk olur. Vücudun verdiği alarm nedeniyle de diğer şikayetler ortaya çıkar.
Bunun çaresi sakin olmak ve düzenli nefes alamaya çalışmaktır. Vücuttaki oksijen seviyesini artırmamak, normale indirmek için kağıt torbayı ağza kapatmak gerekir. Bu sayede hızlı nefes alınsa dahi ekstradan oksijen alınmaz. Oksijen ve karbondioksit dengeye gelince kişi de normale gelir.
Başta belirtildiği gibi panik atak sadece yarım saat sürer. Bu hastalığın üzerine gidilirse, hastalığın ne olduğu tam olarak bilinirse yaşanan panik azalacaktır. Nefes egzersizlerinin nasıl yapılacağını bilirseniz panik atak hastalığını kolayca yenebilirsiniz.


Bu Yazıyı Paylaş! Google+! Pinterest!