Çikolata Kisti

Kategori: SAĞLIK - Yorum Yazın
Çikolata Kisti

Kadınların üreme sağlığını negatif etkileyen çikolata kistleri ağrılı adet, ağrılı cinsel ilişki ve kısırlığa yol açıyor. Rahim içini döşeyen endometrial hücrelerin rahim dışında yerleşerek üremesidir. Genellikle 35 yaşın üzerindeki kadınlarda görülür. Nedeni tam olarak belli değildir. Rahim iç tabakasını döşeyen hücrelerin dökülmesi ile kadınlarda adet kanaması meydana gelir. Rahimdeki bu hücrelerin bir kısmı geriye doğru giderek tüplerden karın boşluğuna dökülür. Vücudun bağışıklık mekanizmaları tarafından bu hücreler yok edilir. Bazı kadınlarda vücudun bağışıklık mekanizmaları iyi çalışmaz ise ya da muhtemelen genetik yatkınlık ile endometrial hücreler karın zarı üzerine yerleşebilirler.

Çikolata Kistinin Görülme Sıklığı

Çikolata kistine, üreme çağındaki kadınların % 15’inde, çocuk sahibi olmakta güçlük çekenlerin ise yüzde 30’unda rastlanıyor. Bu hastalık, kistlerin içindeki sıvının rengi çikolata rengine benzediği için halk arasında çikolata kisti olarak isimlendiriliyor.

Çikolata Kistinin Evreleri

Çikolata kistleri çoğunlukla ilerleyici bir karakterdedir ve yaygınlığı ancak laparoskopi ile anlaşılır. 4 evreden oluşan çikolata kistleri için her evrede laparoskopi şarttır. Çikolata kisti odaklarına, yapışıklık, kitle varlığı ve büyüklüğü ile makat-vajen arası boşluğun kapalılığına göre, laparoskopide görülen kiste evrelendirmeler yapılır. Evre I’de karın içinde yalnızca milimetrik çikolata kistleri var iken, Evre 4’te yaygın çikolata kistleri ve yaygın yapışıklıklara rastlanabilinir.

Çikolata Kisti Tedavi Yöntemleri

Çikolata kistleri varlığında eğer ağrı şikayeti ön planda ise ve kişinin hayat kalitesini olumsuz etkiliyorsa ameliyat edilmesi düşünülebilir. Ultrasonografi ile kistin tanısı %90’a yakın doğru konulabilmektedir. Kist üzerinde kanser tehlikesi oluşturan bir duruma rastlandığı takdirde ameliyat yapılması uygundur. Ameliyat sağlıklı yumurtalık dokusuna zarar verici olabileceği için her durumda yapılması önerilmez. Çikolata kistlerinin kapalı ameliyat (laparoskopi) ile alınmalarının, açık ameliyata göre çeşitli fırsatları vardır. Bunlar; Laparoskopinin ayakta uygulanabilir olması Ameliyat sonrası ağrılar azdır. 3. Kesi büyüklükleri 0. 5-1 santimetre olduğu için kozmetik olarak daha iyi netice verir; Kişinin normal hayatına dönmesi az zaman alır. Ameliyat sonrası hastada görülecek iki negatif durum vardır. Bunlardan biri yumurtalık rezervinde azalma olması, diğeri de ameliyata bağlı olarak yumurtalık etrafı yapılarda yapışıklık olmasıdır. Buna göre yetkin ellerde yapılmayan ameliyatlardan sonra, bu olumsuzlukların görülme riski artabilecektir. Uzman ellerde gerçekleştirilen ameliyatlarda benzeri olumsuzluklarla karşılaşma riski daha az olacaktır.


Bu Yazıyı Paylaş! Google+! Pinterest!