Spam Nedir ?
Bazılarının avucunun içi gibi bildiği kimisinin de “O da ne be ?” şeklinde tepki vereceği spam kavramının hayatımıza girişi birkaç sene öncesine dayanır. (Batıda kullanışı daha da öncedir)
Aslında biz spam ile çok önceleri tanıştık. Kapıda tencere tava satanlar, eşine dostuna zorla sigorta satanlar birer ayaklı spam örneğidir.
Spam bir işin suyunun çıkarılması, gene gene üstelenmesi, Allah yarattı demeden abanılmasıdır. Babasından sürekli aynı oyuncağı isteyen haylaz velet de, koğuş arkadaşından ikide bir sigara otlanan beleşçi asker de aslında usta birer spamcı sayılırlar.
Spamın teknik olarak kullanımı ise daha çok reklamcılık ile ilgilidir. Ucuza-beleşe reklam yapmak veya mal-ürün-sitesini bedavaya tanıtmak isteyenlerin kullandığı bir metottur.
Spam kavramını en çok sitesi sand box denilen hayali lağım çukuruna yuvarlanan çaylak webmastercıklar kullanır. Sitesine botla oradan buradan bilgi çekip hayallerini süsleyen keywordunda yükselmeyi beklerler. Ama bu kişilerin yakın akrabası olan Google (kimisine göre amca, bir diğerine göre hala, dayı vs) bu şark kurnazlığını yemez.
Katma değeri olamayan bilgiyi sitesine doluşturan, ve bunu tekrarlamaya meyilli kişiler Google tarafından spam yaptığı için cezalandırılırlar.
Yani neymiş spam ? Beş para etmez bir şeyi gene gene tekrarlayarak aslında bir şey vermeden çok şeyler elde etmeye kalmakmış. Rastgele bin kişiye e posta yollamak da bir zaman benim yaptığım gibi youtube videolarının altına yorum atarak site reklamı yapmak veya forumlarda olduk olmadık yerlere link kasmak da spama girer.
Spam örneklerini istediğiniz gibi çoğaltabilirsiniz. Sizi call center’dan kredi kartı kilitlemek için tuvalette, banyoda bile arayan banka görevlisi veya yaklaşan seçimler nedeniyle size şakşakçılığa davet eden parti görevlisinin yaptığına da spam denir.
Kaynak: güvenli kamerası