RUH SAĞLIĞI
Psikotik bozukluk, gerçekle hayalin karıştırılmasıdır. Depresyona eşlik eden gerçekle bağdaşmayan düşünceler olur. Hasta aksi ispat edilse de gerçeğe değil kendi düşüncelerine inanır. Bunun en ağırı şizofrenidir. Hastaların bir çoğu büyü..
Kişinin duygu ve kaygı bozukluğu yaşamasına nevrotik bozukluk denir. Bu kişileri aşırı ilgi ve şevkat beklemelerinden, kafalarının hep karışık olmalarından veya sık sık güven sorunu yaşamalarından tanıyabiliriz. Nevrotik bozukluk farklı..
Kişilik bozukluğunun birçok türü vardır. Mükemmeliyetçi kişilik, paranoid kişilik bozukluğu, sınır kişiliği, borderline, obsesif kişilik bunlardan birkaçıdır. Mükemmeliyetçi Kişilik Mükemmeliyetçi kişilik, kişinin çocukluğunda onaylanan davranışları ilke edinmesi ile oluşuyor. Düzenli..
Bipolar bozuklukta hastalar iki duygu durum arasında gidip geldiğini anlatır. Bir kutup depresyon, diğeri maniktir. Manik dönemde kendine güveni artar, hızlı araba kullanma, şuursuzca çok çalışma, sürekli proje üretme gibi..
Karabasanlarla dolu kabusların yarattığı ürpertiyi, iç sıkıntısını hepimiz biliriz. Rüyanın içinde çıkmaz labirentlere doğru koşarız ama çıkmak mümkün değildir. Örümcek ağına yakalanmış böcek gibi çırpındıkça sıkıntılara gark oluruz. Geçim sıkıntısı,..
Psikoz kişini düşünce ve duygularında bozulma meydana gelmesidir. Nevroz ile benzerlik taşır. Nevrozda gerçekle bağlantı kopmazken psikoz halinde kişi kendini bilemez, gerçekle bağlantısı kopar. Nevroz anksiyete bozuklukları, vücutta görülen rahatsızlıklar..
Paranoid kişilik bozukluğu kişinin başkalarından sürekli zarar göreceği endişesi ile aşırı kuşkulu olması halidir. Yani kişi sürekli paranoya üretir. Ruhsal dengesi bozuktur, olmayan şeyleri olmuş gibi hatırlar veya görür. Saldırganlık..
Paranoid şizofreni en sık görülen şizofren türlerinden birisidir. Bu kişilerin hasta olduğunu anlamak için tıbbi deneyim gerekir. Çünkü hastanın zekası yerindedir, bazı kuşkucul hareketleri, garip davranışları, düşünceli tavırları şüphe uyandırır...
Şizofreni 100 yıldır inceleniyor. Birbirine benzemeyen şizofreni türleri var. Kuşkulu şizofreni, katatonik şizofreni gibi türleri vardır. Gençlik şizofrenisi, dağınık şizofreni, organize olmayan, dağınık bir durum. Konuşmasını ne yaptığını kime düşman..
Şizofren nedenleri ve şizofren tedavisi konulu makalemizi okurken videoyu da izlemenizi tavsiye ederim. Şizofren belirtilerinden bazıları kendi kendine konuşma, odasına kamera kondu gibi sürekli kuşku duyma, kişisel bakıma önem vermeme..