Şizofren Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi
Şizofren nedenleri ve şizofren tedavisi konulu makalemizi okurken videoyu da izlemenizi tavsiye ederim.
Şizofren belirtilerinden bazıları kendi kendine konuşma, odasına kamera kondu gibi sürekli kuşku duyma, kişisel bakıma önem vermeme örneğin tıraş olmama, yıkanmamadır.
Şizofren Nedenleri
Genetik nedenler ekilidir. Birinci derece akrabalarda varsa risk yüksektir. Şizofren beyinde bir takım bozukluklar oluşması neticesinde oluşur. Hastalık sinsi şekilde başlar. İçe kapanma, dış dünyaya yabancılaşma, kendi kendine gülme gibi belirtiler görülür. Hastalık genellikle genç yaşta veya ergenliğin hemen sonrasında başlar. Bu nedenle şizofren belirtileri ergenlik bunalımı zannedilir. Abuk sabuk konuşma da bir şizofren belirtisidir
Aşk acısı şizofreni tetikleyebilir. Viral enfeksiyonlar, gebelik sonrasında oksijensiz kalmak, askere gitmek, ani stres, iflas ve işten atılma gibi nedenler şizofreni tetikler.
İlerlemiş devrelerde şizofreniye özgü dil oluşur. Monoton konuşma, yanlış vurgulama olur. Hasta sürekli düşüncelidir. Konuştuğu dilde bir fakirleşme olur, aynı şeyleri tekrar eder. Literatürde olmayan yeni kelimeler uydurur..
Şizofren erkeklerde 15-25 kadınlarda ise 25-35 yaşlarında başlamaktadır. Türkiye’de 700 bin civarında şizofren hastası olduğu tahmin edilmektedir. Çocukluk çağı şizofrenileri de vardır.
Teşhis
Ergenlik dönemi bunalımı, veya klasik bunalıma benzer belirtiler görülür. Ona sorduğunuz sorunun cevabını alamazsınız. Ne söylediğini kestiremezsiniz. Bazı şizoaktif bozukluklarla karıştırılabilir.
Şizofreni Tedavisi
90 yıllardan sonra geliştirilen bazı ilaçlar yüz güldürücü sonuçlar veriyor. Eskiden yan etkisi fazla ilaçlar vardı. Şimdi azaldı. Şimdilerde tamamen düzelten ilaçlar var.
Genellikle ağızdan alınan ilaçlar. Hastalığını reddeder. Şizofren ilaçları bağımlılık potansiyeli taşımaz. Uyuşturucu değildir. Beyindeki düzensizliği giderir. Yan etkileri uyuşukluk, kilo alma, hareketsizliktir.
Teşhis için önce şüphelenmesi gerekir. Klinik teşhis yapılır. Tecrübe teşhiste büyük rol oynar. Yabancılaşma, çevre algısı bozulması, halüsülasyonlar, sesler duyar. Peygamber olduğunu düşünenler vardır. Görevi var takip ediliyor zanneder. Konuşması fakirler. Birbiriyle bağlantısı kopan cümleler kurar. Sorulara başka cevaplar verir. Yaşadığı korku nedeniyle, hep savunma halindedir. Savunmak için saldırgan tutum izleyebilir. Ya içe kapanıktır, yada hırçınlık gösterir.
Müzikle tedavi, şizofren tedavisinde tamamlayıcı, destekleyici olarak kullanılabilir. Şizofreni atakları başladığında elektroşok verilebilir. Saldırganlaşma halinde hastaneye yatırılır. Hasta ortamında tedavi ve gözlem daha kolaydır. Hastaya psikososyal destek verilmelidir. Hasta çocuk gibi olmuştur. 7-8 yaşındaki çocuk düzeyine gerileme olabilir. Kompozisyon, rahatlama için müzik dinletilmesi gerekir. Psikoterapiler readapdaston için gereklidir.