Güneş Çarpması Ve Kişi Üzerindeki Etkileri

Kategori: SAĞLIK - Yorum Yazın
Güneş Çarpması Ve Kişi Üzerindeki Etkileri

Yaz aylarında daha fazla görülebilir ise de güneşe fazla maruz kalan ve çok güneş altında çalışmak zorunda olan kişilerde görülen sonuçları tehlikeye varabilecek olan bir olaydır. Güneş çarpmasını engellemek ve önlem almak için gereken tedbirler ve çarelere dikkat edilmesi ve önemsenmesi de gerekmektedir.

Güneş çarpması ile karşı karşıya kalan kişilerde genellikle vücut dengesinde bozukluklar meydana gelen ilk belirtiler arasındadır. Kişi kendisinde baş dönmesi ile birlikte kusma olayı ile de birden karşı karşıya kalabilmektedir. Genellikle uzmanlar sıcak yaz aylarında insanların güneş çarpmasıyla karşı karşıya kalmalarını engellemek amacıyla belirli zaman dilimlerinde güneşten ve denizden yararlanmak gerekliliğini vurgulamaktadır ve bu söylemlerini de gerek sözlü basın yolu ile ya da görsel basın yolu ile bildirmektedirler. Güneşin yararlarının saymakla bitirilmediği ve tıp uzmanlarının da belirli ve düzenli bir şekilde güneşten yararlanmak gerektiğini söylemelerine karşı güneşin zararlarının da bilinmesi ve ona karşı önlem alınması da gerekmektedir. Güneş çarpması belirtilerini gösteren bir kişide genellikle bir halsizlik ve baygınlık hissi baş gösterebilmektedir. Bu zaman diliminde kişinin güneşli ortamdan hemen uzaklaştırılarak serin bir ortamda dinlendirilmesi ve sıvı içecekler verilerek kendisine gelmesi sağlanabilir. Su sıklıkla verilmeli ve vücudun su seviyesinin ayarlanması da mümkün olduğunca kısa sürede gerçekleştirilmelidir.

Güneş çarpmalarının sonucu önemli bir şekilde yani ölüm ile bile sonuçlanabilmektedir. Onun için güneş çarpması halinde olan ve belirtilerini gösteren hastanın hemen bir sağlık kurumuna vakit geçirilmeden götürülmesi gerekmektedir. Acil tedbir alınması ve hemen doktor kontrolü altında hastanın tedavisinin başlanması şarttır. Güneş çarpmaları ile karşılaşan kişilerinde hemen yapması gereken en önemli şey hastanın serin bir ortamda bekletilmesi ve dinlendirilmesi olmaktadır. Hastane ortamında ise soğuk odada hasta müşahade altına alınarak buzlu su banyosu uygulamasından yararlanılmaktadır. Hastanın bilinci kapalı ise hemen gerekli en acil çözüm yoluna gidilmekte ya da hasta bilincini kaybetmemiş ise bol su ve sıvı gıdalar içirilerek hastayı rahatlatma yoluna gidilmelidir. Yapılan bu ilk yardım seçeneklerinden sonra hastanın bilinci açılar ve kısa zaman sürecinde kendisini toparlayabilir ise vücudun normal fonksiyonları da tekrar eski haline dönecektir.


Bu Yazıyı Paylaş! Google+! Pinterest!