Rahim Kanseri Teşhisi

Kategori: SAĞLIK - Yorum Yazın
Rahim Kanseri Teşhisi

Prof. Dr. Fuat Demirci rahim kanseri hakkında bilgi verdi.
Rahim kanserinin teşhisi için öncelikle doktor tarafından vajinanın fiziksel muayenesi yapılır. Bu muayene sırasında rahimin kanserli hücreler nedeniyle büyüdüğü belirlenebilir. Ancak kesin tanı koymak için bazı testler ve yöntemler kullanılır.

Ultrason tetkiki: Rahim kanserine tanı koymak için kullanılan yöntemlerin başında ultrason tetkiki gelir. Rahim ses dalgaları aracılığıyla taranarak, tümör oluşumları belirlenebilir.

Örnekleme: Rahim iç kısmından rahim astarı olarak tanımlanan bölgeden çok ince bir tüple örnek alınır. Bu uygulama sırasında hastaya anestezi verilmez. Bu örnek laboratuvar ortamında incelenerek, kanserli hücreler taranır.

Histeroskopi: Rahim boşluğu histeroskop kullanılarak muayene edilir. Histeroskop şüpheli durumlarda örnek alınması için ve rahim astarının gözle kontrolü sırasında kullanılır. Bu uygulamada da hastaya anestezi verilmez.

Rahim kanserinin içeriğini ve yayılım gösterdiği alanların tespitinde kullanılan testler nelerdir?

Hastanın muayenesi ve kontrolü sonrasında rahim kanseri belirlenirse, kanserin içeriği ve yayılımını belirlemek için CT taraması, kan testi, göğüs röntgeni, MR ve anestezi verilerek rahim, mesane ve rektum kontrolleri yapılır. Yapılan testler kanserli oluşumun büyüklüğünü, lokal lenf bezlerini etkileyip etkilemediğini ve vücuttaki diğer organlara olan etkisini net bir şekilde belirler. Yapılan testlerin neticesine göre hastaya uygulanacak tedavi şekilleri belirlenir.

Rahim kanseri tedavisinde kullanılan yöntemler nelerdir?

Rahim kanserinde cerrahi müdahale yapılarak, tümörün ve rahmin alınması hastalıkta temel tedavi yoludur. Bazı hastalarda kemoterapi ve radyoterapi uygulanabilir. Hastalığın tedavisinde seçilen tedavi yöntemi hangi evrede olduğuna göre değişim gösterir. Bu yüzden her rahim kanserinde farklı tedaviler uygulanabilir. Rahim kanserlerinin erken teşhisi oldukça yaygındır. Bu süreçte teşhis edildiğinde kullanılan tedavilerle hastaların tam olarak iyileşmesi sağlanabilir. Fakat kanserin ilerleyen dönemlerde teşhis edilmesi durumunda, uygulanan cerrahi girişim, ilaç tedavisi ve radyasyon uygulamaları terk edilerek, hastanın kanser nedeniyle çektiği sıkıntıların azaltılmasına çalışılır.

Rahim kanseri riskini arttıran etkenler nelerdir?

Rahim kanserlerinin neden olduğu kesin olarak bilinmemektedir. Fakat bazı durumların bu riski arttırdığı bilinmektedir. Bunların arasında östrojen hormonunun yüksekliği, diyabet hastalığı, kısırlık, polipler, düzensiz adetler, geç dönemde menopoza girmek, yüksek kan basıncı, meme ya da kolon kanserleri riski arttıran etkenler arasındadır.

Rahim kanserinden korunmak mümkün mü?

Rahim kanserinden korunmak için kabul edilmiş bir yöntem bulunmamaktadır. Ancak ailede kalıtsal olarak rahim kanseri öyküsü bulunuyorsa ve kişiler yukarıdaki etkilerden birini ya da birkaçını yaşıyorsa, rahim kanseri açısından taranmalıdır. Erken teşhis bile hastalıktan korunma yöntemi olarak kabul edilmelidir.


Bu Yazıyı Paylaş! Google+! Pinterest!