Rahim Kanseri ve Tedavi Yöntemleri

Kategori: SAĞLIK - Yorum Yazın
Rahim Kanseri ve Tedavi Yöntemleri

Rahim kanseri rahmin içindeki zarda meydana gelen kanserlerdir. Bu tip kanserlere endometrium kanseri denir. Kadınlarda rastlanan en sık kanserler arasında 4. sıradadır ve kadın üreme sisteminde en sık görülen kanser çeşididir. Rahim kanserinin menopoz döneminden sonra oluştuğu bilinmektedir. Genellikle 50-60 yaşları arasında görülür. Rahim kanseri endometrium dokusunda geliştikten sonra kadın üreme sisteminin diğer organlarına da yayılma eğilimindedir.

İlk başta rahim ağzı, tüpler ve yumurtalıklara kadar yayılır. Vucudun diğer bölümlerine yayılması ise lenfatik damarlar yoluyla gerçekleşir. Bir kanserin lenf veya kan yoluyla yayılması olayına metastas denir.

Hastalığın Risk Faktörleri

Geç menopoz yaşayanlar
Çocuk sahibi olamamış bayanlar
Genç yaşlarda adet düzensizlikleri, adet gecikmeleri
Kiloya bağlı problemler
Hipertansiyon
vücudun dengesinin kaybolmasına neden olan şeker hastalığı
Endometrial hiperplazi öyküsü olanlar
Önceden doğum kontrol hapı kullanmış veya kullanmakta olanlar rahim kanseri ve yumurtalık kanseri için risklerini azaltırken, rahim ağzı kanseri için risklerini arttırırlar.
Hastalığın Tanı ve Tedavisi

Rahim kanseri kesin tanısı, rahim içersinden kürtaj yolu ile parça alınması ve bu parçanın mikroskop altında bir patoloji uzmanı tarafından değerlendirilmesi ile konur. Yapılan patolojik incelemelerden sonra rahim kanseri tanısı konmuşsa, kanserli hücrelerin davranış potansiyelini gösteren hücresel kanserin derecesi mutlaka belirtilir. Bu aşamadan sonra rahim kanserinin yayılma derecesini saptamak için ek tetkikler yapılması lüzumludur. Rahim kanseri tedavisinde cerrahi yöntemlerle rahmin alınması gerekir.

Cerrahi işlem sırasında hastalığın ne kadar yayıldığını saptamak için karın içinden örnek alınır bunun yanısıra tüpler ve yumurtalıklar da çıkartılır. Bunlara ekstra olarak alt karın bölgesi ve aort damarı etrafındaki lenf bezlerinden de örnekler alınır. Cerrahi işlem sonrasında çıkartılan bütün parçalar patolojik değerledirmeye alınır ve hastalığın ne kadar yayıldığı tespit edilir. Kanserin rahim dışına yayılmadığı durumlarda histerektomi tam kür sağlar. Eğer kanser başka organlara da sıçramışsa ilave bir tedavi şarttır. Buna benzer ilerlemiş rahim kanserlerinde cerrahiden sonra radyasyon tedavisi uygulanmaktadır. Çok özel bazı şartlarda ilaç tedavisi yani kemoterapi de rahim kanseri tedavisinde uygulanabilmektedir.


Bu Yazıyı Paylaş! Google+! Pinterest!