Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Kurulumunda Devlet İzinleri
Kurulumunda Devlet İzinleri İnsanların ulaşım araçları arasında en çok kullandığı arabadır. Arabalar dizel, benzin ve tüplü arabanın yanında son dönemlerde sıklıkla kullanılmaya başlanan elektrikli arabaları da tercih ediyor. Otomotiv sektöründe gelecekte çok daha fazla kullanılacağı öngörülüyor.
Petrol kaynaklarının kullanım alanları dünyada oldukça fazladır. Bundan dolayı petrol kaynaklarının azalması, çevreye verdiği zarar, havayı kirletmesi gibi olumsuz özellikleri olduğundan günümüz teknolojisine elektrikli otomobillere geçiş yapılıyor.
Elektrikli Araba Nedir?
Elektrikle çalışan arabalara elektrikli otomobil adı verilir. Elektrikli otomobiller yakıt tasarrufu sağlıyor. Ayrıca çevre kirliliğini de azaltır. Elektrikli araba bir veya daha fazla motoru kullanarak, bataryalardan ve başka enerji depolama cihazlarından aldığı elektrikle sürülen araçlardır. Elektrikli otomobiller elektrikli araç şarj üniteleri sayesinde şarj dolumu yapılır.
Elektrikli Arabaların Avantajları
Elektrikli araçları inceleyecek olursak hem çevreye hem de ekonomiye birçok faydası vardır.
bu elektrikli araçların faydalarını açıklayacak olursak;
- Çevreye karşı duyarlıdır. Elektrikli araçlar diğer araçlara göre daha çevre, doğa dostudur. Bu elektrikli araçların en önemli özellikleri arasında yer alır. Elektrikli araçlarda şanzıman, debriyaj ve egzoz borusu bulunmadığı için diğer araçlardan daha az çevreye zarar verir. Elektrikli araçları diğer araçlardan ayıran en önemli etken bu parçaların olmamasıdır.
- Rahat ve konforlu sürüş keyfi yaşatır. Şeri hız değişimi, sessiz sürüş ve hızlı tepki verme özellikleri sayesinde rahat sürüş sağlar.
- Düşük yakıt maliyeti vardır. Diğer benzinli ve dizel yakıtlı arabalara göre daha uygun fiyatlıdır. Bu özellik sayesinde ülkelerin petrol bakımından dışa olan bağlılıklarını azaltır.
- Ulusal olarak ekonomiye katkı sağlar.
- Düşük fiyatlı bakım masrafı vardır. Elektrikli araçlar direkt bataryadan güç alır . Bunun için karmaşık motor aksamına ihtiyaç yoktur. Bundan dolayı bakımı kolay ve ucuzdur.
- Elektrikli araç şarj üniteleri bulması kolaydır. Ülkemizde gitmekle artan yeni istasyonlar açılıyor.
- Elektrikli araçların kullanımı bu faydaların sayesinde hızlanarak artıyor.
Elektrikli Araçların Dezavantajları
Her şey gibi elektrikli araçlarında avantajlarının yanında dezavantajı bulunmaktadır.
Bu dezavantajları şöyledir;
- Diğer arabalara göre elektrikli arabaların fiyatı daha yüksektir.
- İkinci el elektrikli araç alım satımlarında belirsiz fiyat aralığı vardır.
- Şarj istasyonuna göre değişen şarj dolum süreleri.
- Belirli markalarda pil kirası parası vardır.
Şarj Dolum Süresi Nasıl Belirlenir
Şarj dolumu için alternatif akım ve doğru akım şarj istasyonu vardır. Buna göre fazla değişkenlik gösterir. Alternatif akım istasyonunda araç bataryasının şarjı 6 ila 8 saatte tam kapasite dolarken, doğru akım istasyonların da bu süre 40 dakikaya iner. Yine de bu süre, günümüzde akaryakıt doldurma süresine göre fazla uzun kalıyor. Ancak yapılan çalışmalara göre bu şarj doldurma süresi 10 dakika olacak.
Türkiye’de Elektrikli Araç İstasyonları Nerededir?
Ülkemizde elektrikli araç şarj istasyonu olmayan şehir kalmamıştır. 81 ilimizin hepsinde elektrikli araç şarj istasyonu vardır. Büyük şehirlerimizden olan Bursa ilindeki elektrikli otomobil sayısı arttıkça Bursa elektrikli araç şarj istasyonu da artacaktır.
Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Kurmada Gerekli Devlet izinleri
Resmî gazetede yayınlanan yönetmenliğe göre kurulacak elektrikli araç şarj istasyonları, Üçüncü Sınıf Gayrisıhhi Müesseselerin Enerji Sanayi alt başlığı kapsamına dâhil edilmiştir bu kapsamda gerekli bilgiler Çevre ve Şehircilik Bakanlığından öğrenilir.