Gıda Takviyesi Nedir?

Kategori: BLOG - Yorum Yazın
Gıda Takviyesi Nedir?

Gıda takviyeleri, insan vücudunun diyetini desteklemek adına kullanılmakta olan mineraller, vitaminler, bitkiler ya da bitkisel diyet bileşenleri ve amino asitler gibi besin öğelerini kapsayan ürünler olarak tanımlanmaktadır. Gıda takviyeleri nin kullanım alanı gayet başarılı satış stratejileri, internet ve reklamlar nedeniyle oldukça yaygındır. Gıda takviyelerinin üretim tarihi kapsül ve tablet üretimleri ile benzerlik göstermeye devam etmektedir.

Kısacası; gıda takviyeleri gerek insanlarda gerekse de hayvanlarda birbirlerinden farklı fiziksel ihtiyaçlar neticesinde kullanılabilmektedirler.

Gıda takviyeleri, “Türk Gıda Kodeksi Takviye Edici Gıdalar Tebliği”nde; normal ve doğru olan beslenmeyi takviye etmek neticesiyle; mineral, vitamin,karbonhidrat, lif, protein ve amino asit gibi besin öğelerinin veya bunların dışında besleyici veya fizyolojik etkileri bulunan biyoaktif maddeler bitkisel ve hayvansal kaynak içeren maddeler vb. maddelerin ekstraktlarının veyahut konsantre tek başına ya da karışımlarının kapsül, pastil, sıvı ampül, damlalık şişe, tablet, tek kullanımlık toz paket ve diğer benzeri sıvı ya da toz formlarda hazırlanışını sağlanarak günlük alınması gereken dozu belirlenmiş ürünler olarak adlandırılmaktadır.

Hatta bunlardan bazıları kan değerlerindeki doğru düzeydeki yükselme, çocuklarda enerji vermesi ile beraber büyüme gözlenmesi olarak bahsedilebilir.

Yalnız bilinmesi gereken başka bir hususta vardır ki, her takviye edici gıda faydalı değil, bazıları vücudu oldukça ciddi bir şekilde zarar verebilir. Bunun sebebini açıklayacak olursak ürünü doğru biçimde kullanmamak, doğru ve güvenilir satıcılardan almamak ve bunlara ek olarak kullanılan gıda takviyelerinin alerjik reaksiyon göstermesi diyebiliriz.

Sağlığa Olan Etkileri

Günümüzde gıda takviyelerinin sağlığa olan etkileri medikal camiada ve bilimsel araştırmada büyük tartışmalara sebep olmuştur. Özellikle de reklam yapıtı kadar etkili olmadıklarına dair birçok görüş vardır. Unutulmamalıdır ki geçmişte insan sağlığına zarar veren çok fazla tehlikeli maddelerin de bu tür ürünlerde bulunabildiğine dair hususlarda zaman zaman görülmüştü.

Gıda Takviyelerinin Üretimi

Gıda takviyelerinin üretimi genel olarak sırasıyla şu şekildedir:

1. 

Reçete oluşturma,

2. 

Karıştırma,

3. 

Öğütme,

4. 

Granülasyon,

5. 

Kurutma,

6. 

Son karıştırma,

7. 

Tablet yapma,

8. 

Tableti presleme,

9. 

Kaplama

10. 

Kapsülleme aşamalarından oluşmaktadır.


Bu Yazıyı Paylaş! Google+! Pinterest!