İkinci Öğretim Ne Demek?

Kategori: BLOG - Yorum Yazın
 İkinci Öğretim Ne Demek?

Birincil ve İkincil Öğretim Arasındaki Farklar Nelerdir?

Örgün öğretim, öğrencilerin diliyle 1. öğretim üniversitelerde sabah vakti verilmekte olan eğitimi tanımlamaktadır. Bazı üniversitelerde örgün öğretim öğrencilerinin ders saatleri gece vakti de olabiliyor. Bu sebepten herhangi bir saat sınırlaması olmamakla beraber 1. öğretim öğrencilerinin dersleri genellikle 09.00-16.00 içindedir.

  1. öğretim ise derslerin 1. öğretime nazaran daha geç saatlerde görülmesidir. 2. öğretim öğrencilerinin dersleri genel olarak 13.00-22.00 arasında yapılır.

Üniversite tercihi yapacak öğrenciler genel olarak 1. öğretime odaklanmakta. Haliyle bu halde aynı üniversitenin 2. öğretim bölümü daha düşük puanla kapatmaktadır. Gelin hep beraber 1. öğretim ve 2. öğretim farklarını inceleyelim  birinci öğretim ve ikinci öğretim arasındaki farklar nelerdir? Pek çok kişi tarafından merak konusudur.

Birinci Öğretim Ne Demek?

Birinci öğretim öğrencilerinin dersleri genel olarak 09.00’da başlar. Son dersleriyse en geç 16.00’da sona erer. Bu saatler üniversiteler arası değişiklik göstermekle beraber genellikle böyledir.

İkinci Öğretim Saatleri

  1. öğretim öğrencilerinin dersleriyse genel olarak 13.00’de başlar. Son dersleriyse en geç 22.00’da sona erer. Ek olarak Yüksek Öğretim Kurumu tarafından saptanan yönetmelikte 2. öğretim öğrencilerinin hafta sonları da ders alabileceği yazmaktadır. Nadiren de olsa hocaların inisiyatifine bağlı olarak 2. öğretim öğrencileri hafta sonları da ders alabilir. İkinci öğretim saatleri kaçta başlar kaçta bitersorusunun cevabıdır.

Birinci ve İkinci Öğretim Farkları

Birinci ve 2. öğretim öğrencileri arasındaki saat farkından sonra en mühim fark harç ödemeleridir. Birinci öğretim öğrencileri bölümlerinin normal seneyi boyunca harç ücreti ödemezler. Fakat okulunu uzatan öğrenciler uzattıkları devre kadar 1. öğretim öğrencileri için saptanan harç ücretini ödemek zorunda olmaktadır.  2. öğretim öğrencileriyse hem bahar hem de güz döneminde harç ücreti öderler. YÖK’ün web sitesine girerek günümüz harç ücretleri ne kadar öğrenebilirsiniz.

Birinci ve 2. öğretim öğrencilerinin ders saati ve harç ücreti dışında bir farkı bulunmuyor. Hatta bazı öğrenciler sabah vakti yarı zamanlı çalışmak istedikleri için bilerek 2. öğretimi seçmektedir.

1 ve İkinci öğretim öğrencilerinin aldığı dersler aynıdır. Hatta hocaları da aynıdır. Eğitimsel olarak yorumlaya yaparsak 2. öğretim öğrencileri “üvey evlat muamelesi görmez.” Her 2 öğretimin öğrencilerine de istisnalar dışında aynı öğretim vazifelileri girer.

Diploma Farkı Nedir?

  1. öğretim öğrencileri mezun olduklarında diplomalarında “2. öğretim mezunu” tarzı herhangi bir ibare bulunmamaktadır. Örgün öğretim diplomaları neyse 2. öğretim öğrencilerinin diplomaları da aynı biçimde verilmektedir.

Kampüsteki Haklardan Yararlanma Nasıl Olur?

  1. öğretim öğrencileri de 1. öğretim öğrencileriyle aynı dersliklerde eğitim görmektedir. Bununla alakalı bir ayrımcılık mevzu bahis değildir.  2. öğretim programlarının bulunmuş olduğu fakültelerde “eğitimde eşitlik” ilkesi gereğince öğrencilere ders saatlerine uygun bir saat aralığında yemek verilmektedir.

 İkinci Öğretim Tercih Edilir mi?

Tercih serüvenleri vaktinde öğrencilerin en çok düşündükleri sorulardan birisi 2. öğretim seçilir mi oluyor. Artıları ve eksileri bulunan akşam öğretimi öğrencileri her ne kadar düşündürse de 1. öğretimden esasında çok bir farkı da olmamaktadır. En mühim farkları ücreti, ders saatleri ve puanlarıdır.

Ayrıyeten bu öğrenciler katkı (harç) kredisine hak kazanamazlar. Onun dışında seçmeyi düşünenlerin en dikkat kesilmesi gereklilik gösteren noktalardan birisi de ulaşımdır. Akşam saatleri için okula ulaşım sorunu yaşamamak adına 2. öğretim tercihi yaparken buna da dikkat edilmelidir. Özellikle gündüz saatlerinde derse gitmeyi sevmeyenler ve uyku sorunu olanlar için akşam eğitimi harika bir avantajdır.

 


Bu Yazıyı Paylaş! Google+! Pinterest!