Bipolar Bozukluk Belirtileri
Bipolar bozukluk hastalığının görülme sıklığı yüzde bir civarındadır. Bipolar bozukluk belirtileri bir çok psikolojik hastalıkların belirtileri ile karıştırılabilir.
Yakın akrabalarınızda bu hastalık görülmüş ise sizde de görülme ihtimali yüzde ona çıkar. Hasta hayatını üç farklı şekilde sürdürür. Manin-depresif döngü dönemleri ve bunların arasında kalan interval dönem.
Bipolar Bozuklukta Mani Dönemi Belirtileri
Mani döneminde kişi oldukça neşelidir. Fazla uyumaz ama bunu fazla yadırgamaz, uykusuzluk da hissetmez. Oldukça yaratıcı ve üretkendir, ol bol espri yapar, etrafındakilere neşesini bulaştırır. Kimse onun hasta olduğunu düşünmez. Manik dönemde daha sonra pişman olacağı şeyler de yapar kişi. Bipolar bozukluk da mani döneminin belirgin belirtileri cinsel istekte ve bunu belli etmede artış ve hesapsız para harcamadır. Ego tavan yapar, herkesin yardımına koşar hatta kendini seçilmiş hisseder. İleri derecede hastalar olmayan sesleri ve kokuları duyar kendilerine Rab tarafından görev verildiğini yani peygamber olduklarını söylerler.
Konuşma, düşünme ve yaşamada hızlıdır. Yerinde duramaz, alkol alışkanlığı var ise düşünmeden kafayı çeker. Ses tonu da oldukça yüksektir.
Bu belirtiler sizde veya çevrenizdeki kişilerde görülünce hemen bipolar bozukluk teşhisini koyamazsınız. Mani dönemi en az bir hafta sürerse, insanlarla ilişkilerini bozacak seviyeye getirirse, işini gücünü göremez yani konsatresi hepten giderse, kişilik özellikleri tamamen farklılaşırsa, daha önce söylemediği şarkıları söyleme, ahlaken çekindiği şeyleri tereddüt etmeden yapma gibi şeylerse o zaman şüphelenmeli ve teşhis işini psikiyatriste bırakmalıdır.
Bipolar Bozukluk hastaları manik dönemi hipomani şeklinde yani daha hafif şeklinde de atlatabilirler. Bu hastalığın bir çok türevi vardır. Bazıları peygamberliğini ilan edecek, olmayan sesleri duyacak, olmayan şeyleri görecek hale gelirken bazıları da mani evresini normalden fazla bedensel canlılık ve olağanüstü neşelilik gibi basit farklılıklarla geçiştirebilirler.
Bipolar Bozuklukta Depresif Dönem Belirtileri
Bu dönem belirtileri bir çok psikolojik rahatsızlıkta yaşananlarla veya depresyonla karıştırabilmektedir. Zaten ülkemizde neredeyse her depresif duruma depresyon adı takılabilmektedir.
Bu dönemin klasik belirtileri, kişinin insan içine çıkmak istememesi, keyifsiz olması, kendini özgüvensiz hissetmesi, yemeden içmeden kesilmesi şeklinde sayılabilir. İnsanların bir şeylere canını sıktığı, keyifsiz olduğu zamanlar olabilir. Bu durum iki haftadan fazla uzun sürerse ve iş-aile hayatını ciddi şekilde etkilerse depresyon belirtisi sayılabilir.
Bipolar bozukluğun depresif dönemi klasik depresyonla benzerlik gösterir. Bu beyinin sol lobundaki kimyasal faaliyetlerin hızının yavaşlaması, hormonal dengesizlik olmasıdır.
Bipolar Bozukluk Tedavisi Nasıl Yapılır ?
Tedavide, iki amaç vardır. İlki atakları tedavi edilmesi, şiddetinin azaltılması. İkincisi de hastalığın tekrarlamasını önlemektir.. Bipolar bozukluk ataklar halinde gelişen bir rahatsızlıktır. Tedavide hastaneye yatırmak gerekebilir. Tedavide beyin kimyasallarını düzenleyici ilaçlar kullanılır. İlaçların kullanımı doktor bilgisi dışında kesilmemelidir. Doktora gidilmeden bilinçsiz antidepresan kullanımı mani dönemlerini arttırabilir. İlaçlar nedeniyle depresyondaki hasta mani dönemine geçiş yapabilir.
Depresyonun kendi kendine geçmesi çok zordur. Tedavi süresi oldukça uzundur. Bu süre zarfında hasta ilaçlarını düzenli olarak kullanmalı, doktor tavsiyelerine uymaya dikkat etmelidir. Depresyonun şiddeti, hastanın kişilik yapısı ve tedaviye uyumu tedavi sürecini etkiler. Tedavinin başarılı olması için hasta, hasta yakınları ve doktor ilişkilerinin iyi olması gerekir. Depresyon belirtileri geçtikten sonra iki yıl hasta kontrole gelmelidir.
Bipolar Bozukluk İstatistikleri
Hastalık çoğunlukla yirmili yaşlarda başlar. Kadınlarda depresyon atağı, erkelerde ise mani evresi ile başlar. Bir yakının kaybı, sevgiliden ayrılma, işten atılma, askerlik bunalımı gibi ani ve yoğun üzüntü ile yoğun stresli yaşam hastalığı tetikler. Ataklar mevsimsel özellik gösterir. Yaz aylarında genellikle mani atakları olur. Kış ve sonbahar aylarında ise depresyon atakları görülebilir. Hasta bazen yaşadıklarını hastalık olarak görmeyebilir, bu nedenle aile ve arkadaşların bipolar bozukluk hastalarını gözlem altında tutmaları gerekir.