Nevzat Tarhan Korkular Konusunda Bilgi Veriyor

Nevzat Tarhan Korkular Konusunda Bilgi Veriyor

Korku güven ve sevgi, tüm duyguların anasıdır. Korku ile sevgi itaat, sevgi ile hayret tapınma, korku ile öfke saldırganlık, korku ile üzüntü kaçınma duygularını oluşturur.
Davranışların belirleyicisi duygulardır. Kişi inandıktan sonra kabullenir. Düşünce ve duygu ise inancı oluşturur. Düşünce, duygu ve alışkanlık ise kişiliği oluşturur. Kişiliğin oluşmasında ve davranışlarda korkunun rolü büyüktür. Korku kontrol altında ise yararlıdır, yaşam savaşında katkı yapar.
En sık korkular sosyal korkular, hastalık korkuları ve ölüm korkusudur.Ölüm kaçınılmazdır. Böyle bir duygu felsefe ve dinlerde kendine yer bulur. İnsan ölüyor, hayat ölmüyor. Gazetelerde ebedi istirahatgah der. Öldü denmez. İleri yaşlarda fiziksel düşkünlükle ölüm korkusu doğaldır.
Ölümsüzlük bizim genlerimizde var. Hep yaşamak isteriz, ölüm bize soğuk gelir, bazısında korku yaratır.
Korkuları düzenleyen beyin alanları var. Bu alanı etkisiz hale getiren ilaçlar var. Bu ilaçları gelişigüzel kullanmak, rastgele bitkisel tedavi uygulamak tehlikelidir. Srilankada yetişen bir bitkiyi çiğneyen intihar edebiliyor. Korku beyinde 7 alanı etkiliyor.
Fobi derecesinde korkularda beyinin bir alanı çok çalışıyor. Beyinde serotonin dopamin dengesi bozuluyor. Kimyasal ajanlarla tedavi mümkün. Kapalı alan korkusu, araba korkusu veya panik bozukluğun uzantısı şeklinde korkular var.

Panik Atak Nasıl Oluşur ?

Bir çok sebeple panik atak oluşabilir. Sigarayı kesince beyin kimyasalları bozuluyor panik atak geçiriyor. Panik atak dehşetli bir duygu, kalp krizi veya felç olabilirim korkusu hissediliyor. Aynı şeyi yaşayacağım diye uyumayan, araba kullanamayan var. Suya giremeyen var.

Korku Tedavisi Nasıl Yapılır ?

Korku tedavisi için beynin yanlış alarm verdiği bir bölgesi ilaçla kontrol edilir. Beyinde bozulan programı yeniden yazmak için tedavi metotları var bunlar, üzerine gitme ile ilgili. Terapi seanslarında önce fare resmi, daha sonra kavanozda fare gösterilir. Uçak korkusunu yenmek için önce uçak resmi gösteriliyor, yavaş yavaş uçak korkusuna karşı duyarsızlık hissi oluşturuluyor.
Aldatılmaktan korkan birinin tedavi edilmesi için bu korkunun altındaki sebepler bulunur. Altta yatan sebeplere çözüm bulunursa, yüzleşme sağlanırsa aldatılma korkusu da geçer.
Korku Örneği:
Anne pencereden bebeği atar mıyım diye korkuyor. Pencereye hiç yaklaşmıyor. Beyinin hipolotamus bölgesi psikolojik filtre iyi çalışmıyor. Böyle düşünen anneler bir süre sonra çocuğunu kucağına almamaya başlar.
Korkudan sonra depresyon gelişiyor. Beyini doğru kullanma tekniklerini öğretiyoruz. Kişinin korku tedavisi olduğunu bilmesi gerekiyor. Profesyonel birinden yardım almalıyım düşüncesi olursa korkuların tedavisi de mümkün. Aksi takdirde yaşamı kısıtlanır. Çocuğunun nefesini kontrol eder.
Bazı korkular ise sonradan oluşmaz, genetiktir. Hayatta yılan görmeyen de yılandan korkuyor. Korkuya direnç konusunda kadınlar zayıftır. Kadınlar çocuklarını koruyabilsinler diye genetiktir. Erkekler korkmayacaklar ki av yapsınlar.
Yalnız kalmak isteyenler vardır. Kalabalık, sosyal fobi, odak noktası olacağı korkusu oluyor. İnsanlar içinde öne çıkınca yüzü kızarır. Kalabalıkta konuşamaz. Agorafobi açık alan korkusu, düşerim bayılırım korkusu vardır. Bir fenalık geçirmiştir, yine bayılırsam diye düşünür. Sinemaya gitse kapıya yakın oturur.
Korkular hayat kalitesini düşürüyor. Depresyon ve korkular yaşam sevincini kısıtlıyor. İş performansını etkiliyor.


Bu Yazıyı Paylaş! Google+! Pinterest!